De Norm-aansluiting

Je moet je boot leren kennen. Dat is het leukste van een boot, iedere boot is anders.

Bron: Bootexpert

Met het idee om de boot te leren kennen heb ik onderzoek gedaan naar de stroomvoorziening. Samen met een deskundige heb ik de boot bestudeerd. Van “de vetspuit” tot en met de bedradingen wat uiteindelijk nog meer onderzoek leverde waarbij ik kennis maakte met de zogenaamde norm-aansluiting.

De norm-aansluiting is een aansluiting voor 12 volt. Alleen dan niet zoiets als men gewend is in een auto, maar met een hele smalle aansluiting. Deze aansluiting, die ook wel eens de naam Bosch-stekker krijgt, is eigenlijk vrij nutteloos. Misschien heeft het object wel nut, maar dan snap ik dus niet waarom alle apparaten die wel op 12 volt aangesloten kunnen worden met de universele ‘autosigaretten-aansteker-aansluiting’ worden geleverd… En als je deze constatering deelt in een campingwinkel krijg je dus geen verduidelijking cadeau.

De aansluiting voor de koelkast blijft via de bestaande norm-aansluiting. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een speciaal verlengkabeltje dat er tussen wordt geplaatst. Voor de andere aansluiting is er een ‘normale-autosigaretten-aansteker-aansluiting’. En om tijdens de tochten even water te koken (voor een bakske koffie) komen er nog wat extra aansluitingen.

Het andere onderzoek ging over de Victron Energy BlueSolar PWM-Pro laadcontroller. Ik heb inmiddels al een Nederlandse handleiding gevonden en toen kwam ik tot de ontdekking dat het positief is.

De controller is een algemene positieve controller.

Bron: Handleiding

Het kastje dat monitort hoe de accu en de zonnepanelen hun werking doen schijnt ook aangesloten te kunnen worden aan de laptop…
En als alternatief is er het dure Pro Remote Panel