Nachtje Biesbosch

De weersvoorspellingen waren niet geweldig. Toch hadden we besloten om op vrijdagavond om 20.00 uur te vertrekken om een plekje in de Biesbosch te zoeken.

Met je eigen boot mag je in de Biesbosch kreken die toegankelijk zijn voor motorboten voor anker gaan of aanleggen.

Bron: NP De Biesbosch

We hadden een plekje gevonden aan een steiger op Ruigt. Het was bijzonder om te zien dat het pas om 23.30 uur een beetje donker was. Echt helemaal donker was het niet en is het ook niet geworden. Wel kwam er een briesje transformeerde naar wind. En die wind zorgde ervoor dat het een schommelslaapje werd.

Na een slaapje en een ontbijtje vertrokken we via de kreekjes die bij een lage waterstand moeilijk of niet toegankelijk zijn. Zo was het eerste stukje van het Buitenste Kooigat behoorlijk ondiep. En dat alles bij een waterstand die volgens de beschikbare getij-informatie hoog te noemen was… Of dat ook de werkelijkheid was valt te bediscussiëren.

Smalle kreek: Buitenste Kooigat

Na de smalle kreek volgde er een stukje groter water waarna de volgende smalle kreek op het programma stond. Enig verschil is dan wel dat er doorgaans ook grotere boten door het Gat van de Slek gaan.

Smalle kreek: Gat van de Slek

Smalle kreek: Gat van de Slek

Het traditionele eitje werd dit keer genuttigd op het water met de naam Keesjes Killeke. Dat was ook de plek waar het gedaan was met de rust. En dat was pas om 11.00 uur! Een tiental kano’s, een keurige mannelijke slagwerkvereniging met gehuurde bootjes en open sloepje met Belgen waren de buren tijdens hevige regenbuien. Die regenbuien zorgden ervoor dat het eitje binnen werd gebakken. Dat smaakte er niet minder om…

Daarna ging de tocht via het hele smalle kreekje met de naam: Gat van de Plomp. Op de smalste stukjes kwamen we boten tegen: Een sloepje met een bestuurder die nog in de experimenteerfase was, een te grote sloep die zichzelf vastzette om ons voorrang te verlenen en een veel te grote boot met een groot scoutinggehalte.

Hele smalle kreek: Gat van de Plomp

Nadat we meerdere malen zagen dat de zandgronden gemengd werden met water volgde het populairste slootje van de Biesbosch. Via het de Sloot van Sint Jan kwamen we op het open water waar we op een ruige Bergsche Maas terug keerden naar Waspik…